Завърши рехабилитацията пътя Рудозем – Смилян

„Пътища Пловдив“ приключи рехабилитацията на 8 км от път III-8681 Рудозем – Смилян (от км 0+000 да км 8+431). С подписването на Акт 16 на тази отсечка на практика завърши и цялостното изпълнение на лот 27 от Оперативна програма „Регионално развитие”. Третокласният път е основна артерия в област Смолян и отсечката ще има съществено значение за улеснение на трафика след изграждането на граничния пункт с Гърция „Рудозем – Ксанти“.

В края на 2015 г. приключи рехабилитацията другите две отсечки, включени в този лот – 6,5 км от прохода „Превала“ – път ІІІ-866 Смолян – Михалково – Кричим, и на 11,351 км от проход „Пампорово“ – път IІІ-8641 Пампорово – Смолян – Стойките.

Основният ремонт на Рудозем – Смилян беше сериозно предизвикателство пред строителите не само поради дълго отлагания старт на проекта, но и поради редица срутища в участъка, за което се изискваше изготвянето на нови проектни решения за укрепване на проблемните зони. Отсечката вече е с разширен габарит, подпорни стени, нов асфалт, подобрено отводняването, монтирани са нови предпазни огради, маркировка и т. н. Изградена е и велоалея, което е допълнителна възможност за разнообразяване на отдиха на туристите в региона.

С успешното завършване на проекта се благоприятства икономическото развитие в района на Смолян, Чепеларе и Пампорово. Улеснен е достъпът до редица природни забележителности сред които Смолянските езера, изворите на р. Арда, Момчиловата крепост, пещерите „Ухловица“ и „Дяволското гърло“, „Харамийската пещера“, местността „Чаирите“ и др.