Пътища Пловдив партнира на ONE ARCHITECTURE WEEK 2016 за намесата в панелните квартали

Деветото издание на международния фестивал за архитектура и градска среда – ONE ARCHITECTURE WEEK влиза в панелните квартали. Локацията тази година е третият по големина панелен квартал в България – Тракия в Пловдив. Част от събитията във фестивала са концентрирани около първи, втори и трети блок в кв. Тракия.

Основен партньор на намесата е „Пътища Пловдив“, чийто екип от днес вече работи на обекта, предоставяйки необходимото техническо оборудване и инертни материали. С това на практика стартира осъществяването на Намеса 1-2-3, чрез която ще се облагороди междублоковото пространство в квартала.

Намесата е най-важният инструмент, през който фестивалът показва как може да бъде използвано гражданското участие. Идеята се ражда след многократни срещи с гражданите през лятото, за да се дефинира какво има нужда да се случи в празното пространство между трите блока. Така се стига идеята до детска площадка, беседка за правене на конфитюр, създаване на платформа за street fitness. По тези три обекта от 23 до 30 септември ще работят и архитекти от Австрия, България, Франция и Полша, отново с доброволното участие на граждани. Намесата се случва с подкрепата на Посолство на Австрия в София, Френски институт София, Полски институт София и строителната компания Пътища Пловдив.

Откриването на фестивала е на 30 септември, в Деня на Тракия. Събитието ще продължи цяла седмица с различни активности и свършва с Форум лекции на архитекти и студиа от 14 държави на 8 и 9 октомври. Мотото на фестивала е Действие. Полезни практики от панелните квартали.

Фестивалът се организира от Фондация „Едно за Култура и Изкуства” с подкрепата на Община Пловдив и “Фондация Америка за България. Събитието подкрепя Пловдив – Европейска столица на културата 2019.