Архитектурната седмица беше открита в деня на Тракия

 

Деветото издание на One Architecture Week беше официално открито в Деня на Тракия – инициатива на Район Тракия в Пловдив. Фестивалът ще премине в музикални, културни и спортни събития, които ще се случват в панелния квартал от днес – 30 септември до 9 октомври.

Началото беше поставено с  откриване на Намеса 1-2-3 – пространството между първи, втoри и трети блок, в компанията на духовия оркестър на община Пловдив.

В официално откриване на фестивала взеха участие кмета на Пловдив Иван Тотев, кмета на Район Тракия Костадин Димитров, директора на събитието Любо Георгиев, Маргарита Попиванова, изпълнителен директор на Пътища Пловдив и кураторите на фестивала от studioBASAR. Част от събитието е и изложбата Живи пространства с куратор Меган Луенберг.

Намеса 1-2-3 се роди след многократни срещи с гражданите през лятото, за да се дефинира какво има нужда да се случи в празното пространство между трите блока. В последните две седмици там работят жители на трите блока и архитекти от България, Австрия, Франция, България и Полша, за изграждането на детска площадка, платформа за фитнес и киоск за правене на конфитюри.

Партньор на тази инициатива е Пътища Пловдив. Компанията предостави техника и материали за реализиране на проектите за намесата.

„Този фестивал е доказателство, че когато има идеи и желание, има и начин. За нас е удоволствие и чест да бъдем част от това събитие‘, каза Маргарита Попиванова на официалното откриване.

Пътища Пловдив е традиционен партньор на Архитектурната седмица и вече планира още по-мащабно участие за изданието на фестивала през 2017 г.

 

снимка: lina krivoshieva