Приключи рехабилитацията на 18 км от проходите Превала и Пампорово

“Пътища Пловдив“ в партньорство с „Агромах“ приключиха рехабилитацията на 6,5 км от път ІІІ-866 Смолян – Михалково – Кричим (проход „Превала“) и на 11,351 км от път IІІ-8641 Пампорово – Смолян – Стойките (проход „Пампорово“). Двата пътни участъка са в лот 27 от втория етап на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., която се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Лазар Лазаров присъстваха на водосвет за здраве и безаварийно пътуване по обновените второкласни отсечки, отслужен от отец Запрян и отец Димитър Михайлов от храма „Св. Висарион Смолянски“.

След водосвета министър Павлова подчерта: „Ремонтът на Лот 27 се бе превърнал в сага, от която са страдали всички в продължение на пет години, заради провала на първата фирма- изпълнител.
Но сега се справихме само за 5 месеца, затова благодаря много за усилията на строителя, който успя да възстанови справедливостта и за кратко време се справи с ремонта на общо 26 км пътища, включващи двата тежки прохода и пътната отсечка, свързваща Рудозем и Смилян, които са изключително важни за хората от региона и развитието на туризма“.

Третокласният път III-866 Смолян – Михалково – Кричим е основна пътна артерия в област Смолян, свързваща областните центрове Пловдив и Благоевград с град Смолян. Рехабилитираният участък от пътя Смолян – село Стойките преминава през прохода „Превала“. Път IІІ-8641 Пампорово – /Смолян-Стойките/,т. нар Панорамен път преминава през курортния комплекс Пампорово и е с изключително значение за зимния туризъм и ски спортовете в региона.

На двете отсечки са положени изравнителни и усилващи пластове от неплътен асфалтобетон. Изградени са нови подпорни стени. Възстановени и уширени са насипи и откоси. Изградени са водостоци, нови бетонови бордюри и др. Подменена е съществуващата стоманена предпазна ограда и е възстановена хоризонталната маркировка и вертикалната сигнализация, с което се повишава безопасността на движение.

Част от лот 27 е и рехабилитацията на 8 км от път III-8681 Рудозем – Смилян. Работата на този участък продължава.

Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД „АПП Лот 27“, в което участват „Пътища Пловдив“ АД и „Агромах“ ЕООД.

С успешното завършване на проекта се благоприятства икономическото развитие в района на Смолян, Чепеларе и Пампорово. Улеснен е достъпът до редица природни забележителности сред които Смолянските езера, изворите на р. Арда, Момчиловата крепост и др.