Открива се близо 3-километровата отсечка от АМ „Струма“ след тунел „Железница“

От днес се въвежда в експлоатация участъкът от Лот 3.1 на автомагистрала „Струма“ от км 370+400 до км 373+100 след тунел „Железница“ в посока Кулата. Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков връчва разрешението за ползване на официална церемония в 14.30 ч. в края на пътната отсечка, преди вливането в трасето на републикански път I-1 София-Кулата (преди жп прелеза на град Симитли).

Новата отсечка от Лот 3.1 „Благоевград – Крупник“  на автомагистралата е част от приоритетния проект 7 на ЕС за развитие на Трансевропейската транспортна мрежа, включваща автомагистрална ос „Игуменица /Патра-Атина/ – София – Будапеща“.

Този участък ще улесни значително трафика в Благоевградска област, трансграничната връзка с ГКПП „Кулата“ и Република Гърция. Той е от важно значение за развитието на инфраструктурата, икономиката, селското стопанство и туризма в Югозападна България.

Изпълнител на отсечката е обединение „ДЗЗД АМ Струма 3.1“, в което участват компаниите: „ГРОМА ХОЛД” ЕООД, „ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТИЩА“ АД, „АБ” АД – ХАСКОВО, “ХИДРОСТРОЙ” АД, „Алве Консулт” ЕООД. Възложител е Агенция „Пътна Инфраструктура“.

Проектът за строителството на Лот 3.1 „Благоевград – Крупник“ от АМ „Струма“ се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.